Skivrecension

Healing rituals
Helande musik

Naïssam Jalal

Healing rituals

Skivbolag: Les Couleurs du Son
Format: CD/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Naïssam Jalal är en fransk flöjtist och kompositör vars föräldrar är födda i Syrien och som efter musikstudier i Damaskus flyttade till Kairo, där hon under tre år kom i kontakt med arabisk musik innan hon flyttade tillbaka till Frankrike med influenser som lade grunden till en synnerligen bred musikalisk palett.

Jalal har spelat med musiker i genrer som rap, afrobeat, jazz, tango, latinsk och arabisk musik, skrivit musik till ett halvdussin filmer och i eget namn gjort åtta skivor tidigare, bland annat två med sin kvintett Rhythm of Resistance.

Nya albumet innehåller åtta kompositioner, som alla utgörs av ritualer kopplad till olika element (vinden, solen, bergen, floden, jorden, dimma, skogen, månen) med ambitionen att skapa en känsla av välbefinnande baserad på det enkla, sanna och vackra. Musiken präglas dock av positivism snarare är religiositet, och likheterna med new age är fler än skillnaderna.

Med sig på skivan har Jalal tre musiker på cello, kontrabas och trummor, vilka lägger en snygg och återhållsam fond till hennes fina spel på flöjt och ney. Den som söker musik för meditation och avslappning behöver inte leta längre.


Fler recensioner

Annonser