Skivrecension

Heal 
Folkmusik möter countrypop

Tobias Bäckstrand

Heal 

Skivbolag: Paraply
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Tobias Bäckstrand varvar på sitt debutalbum folkmusik från diverse länder med rock- och popinslag. I texterna växlar han mellan svenska och engelska. Och det kan lika gärna vara instrumentalmusik. På skivans tio egenkompoerade låtar bor visa och country grannar, och samsas över en varm kopp.

Bäckstrand syr ihop dessa olika trådar på ett sömlöst vis. Ett lyckat debutalbum med en sångare vars röst knappast stryker medhårs. Han trakterar gitarr och bouzouki, och garnerar med Berra Karlssons pedal steel på ett par spår.

Gao shan liu shui, som uttyds ”Fjällbäcken” på mandarin, doftar såklart asiatiskt. Fartfyllda Irish coffee får sin crema vispad av Magdalena Gerbergs flöjtspel. Tobias Bäckstrands dotter tillägnas en egen låt i instrumentala Vaggvisa till Freja. Candle bright är vacker och meditativ. Countryklingande Mörker ljus låter nästan som ett mer återhållet Traste Lindéns Kvintett. Om så bara för en stund har goda sånginsater av Anna-Lena Seydlitz. Drifting wind och Sisters är de låtar som passar bäst på rockklubben.

En varierad debut från Tobias Bäckstrand, som tidigare har kunnat höras med boråsaren Mikael Persson och öländska folkmusikgruppen Rotation. Musiker som även hörs här.


Fler recensioner

Annonser