Skivrecension

Head bopper
Modern nordisk jazz

Superheavy

Head bopper

Skivbolag: Amp Music & Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Linus Fröbom
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Genren ”nordisk jazz” har i dag blivit en relativt vanlig definition för modern jazz som har ett slags iskall melankoli över sig. En musikgenre som verkligen osar vemodiga promenader vid en grå norsk inlandsfjord på vintern. Gruppen Superheavy gör inget undantag på sin debutskiva Head bopper.

Superheavy är en relativt färsk kvartett som leds av basisten Daniel Andersson. Med i bandet finns Antti Lähdesmäki på piano, Joel Haag på gitarr och Mario Ochoa på trummor.

Musiken på Head bopper har lite olika kvaliteter och karaktärsdrag även om det mesta går att kategorisera in just som modern nordisk jazz. Låtar som Kafo och den bluesrock-klingande Woodchuck är de som drar iväg mest genremässigt, och är tyvärr de enda som är speciellt tilltalande på den här skivan. Känslan är att låtarna lämnat replokalen för tidigt, ofärdiga. Musiken är generellt ganska intetsägande även om det förekommer vissa ljuspunkter.

Potentialen och engagemanget hörs men når kanske inte riktigt ända fram. Kanske skulle man gå ifrån det (något uttjatade) typiskt nordiska soundet och söka inspiration på andra håll?

Annonser