! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Egensinnig vis-folk-pop

Agnes Mercedes

Havsandemoner

Skivbolag: Sparkle
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 19 aug 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vi dyker djupt ner med det första drone-liknande stycket, kanske får vi se Havsandemonerna, som är skivans titel. Jag upplever hela skivan som en vattenorganism, en ensam och sökande organism i det mörka ensamma havet.

Agnes Mercedes utforskar via pianot och rösten den tomhet som utgör notbladets möjlighet till skapande och stämningsbyggande. Impulsivitet och luftiga arrangemang skapar härliga men också mörka aningar. Här får man vara försiktig. Här ställs stora frågor men inga generella svar. Detta är en utgåva som tar tid att smälta, den är ärlig men inte lättillgänglig. Underbar på samma sätt som skrämmande. Lugnande och upprivande.

Detta är andra skivan med Agnes Mercedes, första var Doomsday tale.

Jag frågar Agnes: Hur har kompositionerna tillkommit, ur vilket sammanhang, ur vilken tid?

Musiken är tidlös för mig, jag kan känna igen melodier jag komponerar nu som jag påbörjat som barn. Stoffet till albumet har funnits där länge, under de senaste åren har allt blivit materialiserat, utkristalliserat. Jag vill ge plats för uttryck som är större än jaget och har inga egentliga svar mer än någon annan att ge.”

Jag gillar den konstnärliga ärligheten och det rena samvetet inför musikens kraft. Pianot och rösten styr kompositionerna. Medverkande musiker på skivan:

Oskar Löfberg, trummor, Vegard Holm, trumpet, Viktor Reuter, kontrabas, Maria Jonsson, viola, Jonas Nilsson, kontrabas, Säte Tatar, tvärflöjt, Signe Dahlgreen, saxofon.

 

Annonser