Skivrecension

Hämärä
Elektrofolk

Sähköpaimen

Hämärä

Skivbolag: Nordic Notes
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Vissa musiker gör att jag vet att en skiva eller ett band kommer att vara intressant och spännande, långt innan jag hört en enda ton. En sådan är Eero Grundström. Finländaren är bland annat medlem i munspelskvartetten Sväng och spelar tramporgel i duo med ackordeonvirtuosen Maria Kalaniemi. I Sähköpaimen spelar han ”maskiner”, vilket på bilder i sociala medier visar sig innefatta modulärsynt.

Trion inkluderar också sångerskan och mungigaspelaren Amanda Kauranne och Kirsi Ojala på träflöjter, klarinett, horn och mungiga. Repertoaren består nästan helt av traditionella sånger (stort plus för de mycket detaljerade käll­angivelserna) från Ingermanland, Karelen och olika finska regioner, och här och där dyker det även upp kulning och lockrop av olika slag. 

Denna korsning mellan de gamla visorna och mjuka blåsmelodierna med de blippande, knarrande, sprakande och studsande elektroniska ljuden är mycket riktigt fascinerande och säregen, men det svänger också en hel del. Här och där morrar och ryter synten hotfullt mörkt bakom täta flöjtstämmor och stram sång, andra gånger är musiken väldigt lekfull, och hela tiden är det oerhört kreativt och riktigt bra.


Fler recensioner

Annonser