Skivrecension

Gränsland
Solo Lira Gillar

Anna-Karin Andersson

Gränsland

Skivbolag: Kakafon Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Lars Brinck
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Gränsland är Anna-Karin Anderssons solodebut där hon enligt pressreleasen ”undersöker det musikaliska gränslandet mellan svensk och norsk folkmusik, mellan tradition och komposition, och gränslandet inom henne själv som artist.” Här blandas alltså norsk trad med egna kompositioner samt en värmlandspolska.

Torrt mixat med fiol eller hardingfela nästan hängande ut ur högtalarna och med ett framåtdriv som är så ”på” att melodin ofta verkar ligga lite före det tydliga fotstampet, serverar Anna-Karin Andersson fjorton låtar med makalöst sväng och energiskt spel. Kärvt och tungt så taglet (förmodligen) ryker andas alla spår ändå innerlig spelglädje och teknisk briljans. Som lyssnare känner jag mig mer än välkommen i denna säregna musikaliska värld.

En soloskiva med bara fiol och hardingfela och därtill snävt geografiskt begränsad musik till gränstrakterna mellan Norge och Värmland kan ju verka lite exklusivt och exkluderande men glöm det, det här är högoktanig folkmusik av bästa och varmaste märke. Dansant så det förslår men avnjutningsbart på repeat i bakgrunden likaså. Tack Anna-Karin Andersson – en debut det sprakar om!


Fler recensioner

Annonser