! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sibirisk folkmusik

Vedan Kolod

Gorodische

Skivbolag: CPL Music
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Nygammalt, framfört av den nya ryska folkmusikens mest kända band. Tror jag, det är ett stort land och jag antar att det är mycket som aldrig kommer hit. Vedan Kolod visar att rysk musik inte bara består av balalajkor och gigantiska manskörer i uniform, utan även av folkmusik lika modern som den som produceras i väst, men med aningen annan sättning. 

I detta fall handlar det om en nyutgåva av en skiva från 2014. Bandet består av multiinstrumentalisterna Tatiana Naryshkina och Valery Naryshkin samt Daryana Antipova på nästan lika många instrument. Bandet släppte en cd för cirka ett år sedan, och jag kan väl inte påstå att det har hänt så mycket mellan dessa utgåvor. Mycket rytmer är det och däremellan vevlira, säckpipa, zhaleika, ocarina och bouzouki. Och som sig bör, eftersom det är äldre folkvisor, beskriver de ofta ond bråd död: ”Vanya gick ut för att se till hästarna, häxa fångade Vanya och skar henne som kål, och kokade i en gryta. Sen bjöd hon rövarna på Vanya.” 

Två visor utspelar sig under kupala, en högtid då sibirierna firar årets ljusaste dag, klär sig i blomsterkransar och tänder eldar. En annan visa är benämnd Fastlagen, där äts det pannkakor, såsom det görs i anglosaxiska länder på fettisdagen även om det här nog är frågan om blinier. Mycket intressant och det visar att man ofta lär sig något nytt när man vänder de folkmusikaliska blickarna och öronen åt något annat håll än över Atlanten.

Annonser