! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mästarmöte i trioformat Lira Gillar

Dave Holland / Zakir Hussain / Chris Potter

Good hope

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Zakir Hussain har tidigare utrustat en större expedition för att ta sig till skärningspunkten mellan indisk musik och jazz. Här har han lämnat alla utom saxofonisten Chris Potter och basisten Dave Holland i baslägret för att göra en tur till toppen med sina handtrummor, tablas i huvudsak. Det bör understrykas att Hussain inte framträder som musikalisk ledare. Den här trioversionen av kollektivprojektet Crosscurrents är i absolut jämvikt.

Good hope är en alldeles strålande skiva, med en ljudbild varm och kristallklar, åtta nummer, varav tre vardera från Potter och Holland, två från den indiske tablasvirtuosen. Någon avgörande stilskillnad har jag svårt att finna.

Också när alla tre spelar är det akustiska rummet stort och tillgängligt, varje instrument och rörelse detaljskarp, det musikaliska innehållet har djup, instrumenten rör sig som om de vore ett. Det är förstås Potter som främst sätter prägel på händelserna med sitt fantastiska spel på tenor- och sopransax.

Potter kan ju vara lite akademisk och snårig, men med Hollands ljuvligt jordiga basgångar och den ivrigt konverserande Hussain blir också den amerikanske blåsaren kommunikativ och tillgänglig. Jag tror inte jag nånsin njutit så av Chris Potters spel som här. Man kan väl bara önska en sak. Att få höra dem live.

Annonser