! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkrock

Benji Kirkpatrick & The Excess

Gold has worn away

Skivbolag: Westpark
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Benji Kirkpatrick, folklegenden John Kirkpatricks gitarr-, banjo- och bouzoukispelande son, var fortfarande med i Bellowhead när han började skriva låtar till ett soloprojekt som skulle skilja sig från det mesta han hade gjort tidigare. Hans tidigare akustiskt inspirerade folkmusik ersattes med en idé om ett rockigare sound, och storbandsformatet han då var en del av fick ge vika för en powertrio, inspirerad av band som Jimi Hendrix Experience, Cream, ZZ Top och Police (utan att glömma att trion har varit Richard Thompsons favoritformat i flera år nu).

Kirkpatricks egen trio, Benji Kirkpatrick & The Excess, med Bellowhead-kollegerna Pete Flood (trummor) och Pete Thomas (bas) väver in hans förebilders dynamik och energi i ett drygt dussin spår som alla, i grund och botten, är sprungna ur hans tydligt dokumenterade folkkärna.

Gold has worn away är medryckande och varierad, med läckert tuffa spår (Pinned down, Stuck in the loop) varvade med mer känslofulla bitar (Valley of green, Another burn out). Med socialt och politiskt inspirerade texter (Hiring fair, Human cost, A classic cut) och mer personliga sånger som man enligt Kirkpatrick kan känna igen sig i (Fill my heart, Back to the fold). Och Hendrix ande svävande över instrumentala Got to be all mine.

Kirkpatrick har bidragit med material till Bellowhead och till tre egna soloalbum. Här visar han att han har mognat och vuxit i styrka både som sångsnickare och musiker. Och att den brittiska folkmusikens återväxt är god.

Annonser