! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Storband Lira Gillar

Göran Strandberg & Norrbotten Big Band

Going north

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns tillfällen när allt faller på plats, projekt där resultatet glänser lite extra. Going north är ett sådant projekt. Norrbotten Big Band har en tradition av att bjuda in intressanta gäster, och 2019 års composer in residence är Göran Strandberg. Jag är mest bekant med Göran Strandberg som pianist, men här är det alltså hans låtskrivande som får blomma ut i tolv låtar. Han berättar själv: “Det är allt ifrån bluesbaserat till mer abstrakta målningar och snabba skisser och infall.” Hela sitt kunnande har han kokat ner till tolv utmärkta låtar.

Skivans titel är ett slags hyllning till bandet han skrivit till och det är något bandet svarat på i framförandet, där det just inte finns något att invända emot. Arrangemangen är riktigt läckra och genomarbetade, mitt i en fin improvisation kommer några sordinerade trumpeter in och sedan fylls det på med basigare brassmelodier, som exempel på hur strukturen ofta är uppbyggd.

En hel del stämmor vävs samman, ofta är det orkestrala kvaliteter som kommer fram som inte sällan kontrasteras mot samspel mellan några få musiker. Det ena följer naturligt på det andra och här bjuds på det ena fina solot efter det andra. Underbart!

Annonser