! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Country

(Dixie) Chicks

Gaslighter

Skivbolag: Columbia
Recenserad av: Magnus Eriksson
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det står ”Dixie Chicks” på mitt vinyl-ex, men tydligen har det kommit en ny upplaga under namnet ”The Chicks”. Skivan är dock densamma: Gaslighter. När jag intervjuade Emily Robison (née Erwin, numera Strayer) 2003 kallade hon gruppens minst lyckade skiva Fly (1999) ”a divorce record”. Både Martie Maguire och Natalie Maines var nyskilda. Det gav en besk frispråkighet som skapade bilden av de uppkäftiga Dixie Chicks.

När gruppen nu ger ut sitt åttonde studioalbum präglas det av Maines nästa skilsmässa. När jag först lyssnade tänkte jag att gruppen inte ska göra skilsmässoskivor. Tungt rytmkomp och programmering underströk uppgörelsetexterna, och de fina instrumentalisterna Emily Strayer och Martie Maguire trädde i bakgrunden.

Men musiken öppnar sig. Överdubbningarna av Martie Maguires stråkinstrument och sammansmältningen av sången med de datoriserade bakgrunderna blir organisk.

Även om jag tycker att den akustiskt präglade Home och gruppens bluegrass- och western swing-album pre-Natalie Maines är deras bästa övertygar även en skilsmässoskiva.

 

Annonser