! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bortom horisonten

Joe Lovano Trio Tapestry

Garden of expression

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Någorlunda modern poesi kan växla mellan kortare meningar eller till och med enstaka ord till längre sjok med sammanhållna meningar. Hur det hänger samman är för läsaren att avgöra och tolkningarna kan skilja sig markant beroende på vad man är öppen för i just den stunden. 

Så är också musiken på Garden of expression, löst sammanhållna partier följs av mer sammanhållna och flödande. Det är som att följa med på en vandring och stanna upp vid vissa intressanta platser. Poetiskt och impressionistiskt sida vid sida, här finns mycket för lyssnaren att vara uppmärksam på. Eller sköljas med av. 

Saxofonisten Joe Lovano har format en trio som bygger sin musik i hög grad på improvisation och där musikerna svarar på varandras infall. En jazz som kräver mycket av musikerna och då följaktligen har en stark närvarokänsla i sig. Vid sin sida har han pianisten Marilyn Crispell och trummisen Carmen Castaldi. Tillsammans skapar de musikaliska rum som växlar mellan suggestiva stämningar och öppna horisonter. En musik som kräver att vi är öppna i vårt lyssnande, det är som att vara med på en lång meditation med många befriande stunder under vägen.

Annonser