! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lätt poetisk visprosa om oss människor och möten mellan oss

Emelie Lidsheim

Gap

Skivbolag: Øra Fonogram
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fin röst med mycket luft i sången och en allvarlig underton – kanske är det en utpräglad nordisk klang, då Emelie Lidsheim är norsk musiker med en klassisk musikalisk skolning som grund. Hennes musik är eklektisk i landskapet mellan jazz, visa, klassisk musik och med drag av folkmusik. Här är sången, texten och uttrycket det som styr min upplevelse. 

Hon spelar fiol och viola och hennes sång och egna kompositioner präglar denna utgåva. Hon vågar ta ut svängarna och experimenterar också. Bästa låten är Jeg er et dyr: snabb sång och kontrabas med stråke i kompet, ett par vispar på virveltrumman skapar ett härligt sväng. I Støvdans finns en mjukt sjungande synt som en epilog efter sången, en bra låt med starkt och svagt växlande uttryck. I Den samme månen känns det lite skön blues med text om oss och månen. Nio låtar av Emelie Lidsheim och en av hennes far, folksångaren Karl Heldal.

Hon har jobbat som violinist i klassiska sammanhang, inom popmusik, world music och med fadern, som gett henne en folkmusikalisk grund. Jag gillar det avskalade uttrycket men det kräver mer av lyssnaren. Bra rytmiskt spel av Ivar Myrset Asheim. Klaviatur av Morten Qvenild och framträdande lyriskt kontrabasspel av Stian Andreas Egeland Andersen.

Annonser