! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Theon Cross

Fyah

Skivbolag: Gearbox
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 28 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Theon Cross är en del av Londons sprudlande jazzscen och vi känner även igen honom från Shabaka Hutchings gäng Sons of Kemet. Cross huvudinstrument är tuba, rätt ovanligt i dagens jazzmusik. Något som gav den gruppen en extra push på fjolårets uppmärksammade album Your queen is a reptile.

Hans influenser och teknik spänner över allt från afrokaribiskt, New Orleans-brass och frijazz till hiphop, grime och dagens brittiska soundsystemkultur. Förutom Sons of Kemet har vi kunna höra Cross i samspel med trummisen Moses Boyd, saxofonisten Nubya Garcia och The Ezra Collective.

På solodebuten Fyah har Theon Cross med sig nyss nämnda Boyd och Garcia på de flesta spåren. Det är lysande, inspirerat samspel, med Cross omväxlande i rollen som soloist och ännu oftare som groovets själva basfundament. Att London bubblar av jazz avspeglas också av medverkande gitarristen Artie Zaitz och saxofonkomplettisten Wayne Francis. Musiken kan eka av afrobeat, soca och Curtis Mayfield-soul men allt hänger samman väldigt bra på Fiyah.

Annonser