! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nordisk folkmusik

Fru Skagerrak

Fru Skagerrak

Skivbolag: GO’ Danish Folk Music
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En egentligen trivsam skiva som jag bitvis njuter av och ibland stör mig på. Inledningsvis en munter slängpolska, sen en egentligen rätt ointressant springlek, därefter en läcker reel av en av musikerna, Maja Kjær Jacobsen, som här spelar fiol, och även med Elise Wessel Hildrum på en mycket vackert trakterad blockflöjt. Nordiska låtar och ett par visor. En sexdregapolonäs, en dansk visa och så en till låt av Jacobsen. Anna Lindblad är den tredje i trion, på fioler.
Mitt problem med skivan är att det råder en tydlig kvalitetsskillnad mellan musikerna. Det vill säga, Lindblad och Wessel Hildrum är utmärkta på sina instrument men Maja Kjær Jacobsen har resurser för en framgångsrik solokarriär. Ypperligt fiolspel, enastående som låtkompositör och så med en fantastiskt fin sångröst som hon använder på tok för lite. Ung men ålderdomlig är min känsla av den. Hon har lyssnat en hel del på äldre traditionsbärare om jag får gissa.
Så hallå skivbolaget, ge henne en solokarriär NU! Med mer sång. Det går förresten att sjunga och spela fiol samtidigt, det visade den legendariska bohuslänska violinisten och vissångerskan Ida Bergstedt. Nu kanske Maja inte vill sjunga så mycket, men tänk om, säger jag då! De underlige syn, skivans bästa spår, visar prov på hennes begåvning, visserligen fina sång och fiolstämmor också av Lindblad och Wessel Hildrum, men … Helt utan komp hade det blivit magiskt.

Annonser