Skivrecension

From The Lion Mountain – Traditional music of Yeha, Ethiopia
Tigrayisk musik

Diverse artister

From The Lion Mountain – Traditional music of Yeha, Ethiopia

Skivbolag: Dust to Digital
Format: DL
Recenserad av: Anders Pihl
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Konflikten i Tigray i norra Etiopien har blivit en av vår tids stora tragedier. Och visst känns det nästan suspekt att ta till sig musik från en region där det finns så mycket mänskligt lidande just nu. Befolkningen i Tigray behöver omedelbart mat, inte mitt musiklyssnande.

Bortser man trots allt från yttre omständigheter är denna skiva intressant. Den samlar musik inspelad 2012 och 2013 i byn Yeha i Tigray. Just Yeha har en historia på minst 2800 år och räknas som den äldsta kontinuerligt bebodda platsen på den afrikanska subkontinenten.

From The Lion Mountain innehåller allt från a cappella-sång till bröllopsmusik med de distinkta rytmerna från Tigray, oftast spelade på de enorma kebero-trummorna. Här finns flera sånger av azmari, kringvandrande barder kända för sina träffsäkra och ofta improviserade texter. Speciella för Tigray är också de flöjt-ensembler som kallas embilta och består av tre långa flöjter som spelar upprepade riff. Med skivan följer en fin digital booklet på hela femtio sidor med massor av information om musik, kultur och historia samt bilder från den vackra Yeha-regionen.


Fler recensioner

Annonser