Skivrecension

Frequency equilibrium koan
Innovativ loft jazz

Michael Gregory Jackson

Frequency equilibrium koan

Skivbolag: Golden Records
Recenserad av: Johan Jacobsson Franzén
Publicerad: 19 feb 2021

Dela den här recensionen:

Närhelst den amerikanske gitarristen Michael Gregory Jackson förs på tal är adjektivet ”underskattad” aldrig långt borta. Trots att han spelar på en mängd fullkomligt lysande plattor är han ju knappast ett hushållsnamn. Och scenen han är sprungen ur – den så kallade loft jazz-scenen som blomstrade i New York under andra hälften av sjuttiotalet – får inte heller den uppmärksamhet den förtjänar. 

Men kanske kan allt detta komma att ändras? För sedan 2016 har Jackson gett ut en försvarlig mängd digitala singlar och fullängdare på sitt egna skivbolag Golden Records. Kan de föra med sig att en ny, stor publik hittar fram till honom?

Personligen håller jag tummarna för det. Albumet Frequency equilibrium koan, det senaste släppet på Golden Records, förtjänar i alla fall att höras av väldigt många. 

Det består av en (tidigare outgiven) konsert från 1977 med Jackson och loft jazz-stjärnorna Julius Hemphill (saxofon), Abdul Wadud (cello) och Pheeroan akLaff (trummor). Tillsammans skapar dessa fyra gentlemen en bråddjup, bluesig, högintelligent och själfull avant-jazz som ibland befinner sig mitt i ett vilt pulserande här-och-nu och ibland svävar eftertänksamt genom världsrymden. 

Att Jackson bara var 24 vid tillfället är omöjligt att höra – hans innovativa användande av effekter, volym och ton känns som resultaten av åtskilliga decenniers utforskande. 

Missa inte.


Fler recensioner

Annonser