! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klezmer och mycket mer Lira Gillar

Amsterdam Klezmer Band

Fortuna

Skivbolag: Vetnasj Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Amsterdam Klezmer Band har för länge sedan breddat sin repertoar långt bortom den judiska musik som de en gång tog sitt namn efter. Fortuna är ett utmärkt exempel på detta. Allt material utom en låt är original och alla sju medlemmarna har bidragit. Föga förvånande finns här gott om inspiration från Balkan, både i hela låtar som Sirba 2019 men också i de blåsmelodier som utgör mellanpartier i flera andra spår. Den träffande betitlade Tripping som snavar fram i snabb elvatakt drar också åt det hållet.

Tempot lugnas ner betydligt i Trach i Bach med dess monotona komp bakom Alec Kopyts sång på ukrainska, medan han i andra spår sjunger betydligt mer poppigt på engelska och nederländska. I ett antal låtar används programmerade trumljud och annat elektroniskt vilket absolut tillför något intressant till ljudbilden, medan den gästande trummisen som medverkar i andra spår lägger ett riktigt snyggt sväng. En av de låtar som fastnar bäst i minnet är After the storm, tungt gungig reggae (!) med oerhört läckra blåspartier, dragspelssolo och klassisk baktaktsgitarr.

Fortuna är lång, med 18 låtar på 67 minuter, men jag tycker faktiskt inte att några av dem borde ha skalats bort. Detta är en mycket bra skiva.

 

Annonser