Skivrecension

Folkjazz anfaller!!!
Ja, folkjazz, kanske? Lira Gillar

Svenska Folkjazzkvartetten

Folkjazz anfaller!!!

Skivbolag: Chimp Limbs 
Format: LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Svenska fiollåtar framförda av en frisinnad jazzkvartett, utgivet på hippa Les Big Byrds egen skivetikett. Ja, Jocke Åhlund (Teddybears-medlem, Håkan Hellström-producent, med mera) är inblandad i utgivningen. Världen har helt klart snurrat några varv sedan hans hardcorepunkdagar.

Åhlunds kompis och ibland musikaliska partner, konstnären Jockum Nordström, har gjort det fina skivomslaget. Och Isak Hedtjärn, som trakterar klarinett och basklarinett i Svenska Folkjazzkvartetten, brukar också lira i Joakim Åhlund & Jockum Nordströms liveband.

Folkjazz anfaller!!! återljuder dock mer av traditioner, även om det såklart är en transformation musiken genomgår när den förflyttas från fiol till blåsinstrument. Det visar sig gå sömlöst och smärtfritt.

För Folkjazz anfaller!!! skulle lika gärna kunna heta ”Folkjazz lever!!!”. Musiken får nytt liv, ny glöd, nya infallsvinklar, ny relevans. Att det inte skulle finnas några stråkar med är dock en chimär, för Vilhelm Bromander kör med just stråke på sin kontrabas i en låt som den fantastiska Två rader.

Nämnde Isak Hedtjärn har tillsammans med klarinettkollegan Jonas Liljeberg (här även på tenorsaxofon) under en längre tid nördat ner sig i inspelningar av äldre spelmän, och det är denna tjusning som nu utmynnat i en frisk konstellation, med Anton Jonsson på trummor.

Svenska Folkjazzkvartetten tar traditionella fiollåtar, gånglåtar, polskor och valser – och jazzar till dem. Ofta frijazzigt, till och med. Lyssna bara på Snabbvalsen … De lyckas då genomföra trolleritricket med kärlek, bravur och infallsrikedom.

Annonser