! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkrock

John Cee Stannard

Folk roots revisited

Skivbolag: Castiron/Hemifrån
Recenserad av: Magnus Eriksson
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I början på 1970-talet ledde John Cee Stannard folkrockgruppen Tudor Lodge, där bland annat en ung Linda Peters (senare Linda Thompson) ingick. Gruppen gjorde en skiva, som kan köpas för svindlande summor. Det skulle blivit en till, men den spelades aldrig in. Nu finns dock en sång som Stannard skrev för den på Folk roots revisited.

Den anger andan för skivan. Det är folkrock av ett slag som vi förknippar med tidens brittiska scen. Stannards lite veka röst ramas in av snygg gitarrpicking, mandolin och flöjt, i enstaka spår även av dragspel och keltisk harpa.

Samtidigt kommer When the time is right med blues av samma slag som John Cee Stannard odlade när han återvände till musiken på 2010-talet. Det är jugband- och Piedmontartade tongångar, eller ”folkblues” som puristerna nedlåtande kallade det för fyrtio år sedan.

Båda skivorna är ypperliga och sinsemellan mer likartade än en ytlig beskrivning antyder. De speglar genuin kärlek till både afrikansk-amerikanska och brittiska, folkligt förankrade musikformer. Men de blir aldrig traditionsinventerande. Tvärtom, på båda skivorna finns sånger som Stannard sin erfarenhet till trots skrev när han deltog i en låtskrivarkurs i augusti förra året. Både det musikaliska uttrycket och de lyriska gestaltade upplevelserna är starkt personliga. Så avslutade också John Cee Stannard ett årtionde som han kallar för ”one of the high points of my life” i bookleten till folkskivan.

Vid tiden för kursen visste John Cee Stannard att han var döende. Han avled den 17 mars. Men han lämnade oss massor av fin musik.

 

Annonser