! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kinesiskt

Diverse artister

Folk music of China, vol 1: Folk songs of Qinghai & Gangsu

Skivbolag: Naxos World
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I Kina finns det officiellt 56 olika folkgrupper och på den första volymen i Naxos serie med kinesisk folkmusik (volym två och tre släpps också i vinter) presenteras fem minoritetsgrupper – tu, bonan, dongxiang, yugur och salar – från provinserna Qinghai och Gansu. Vi befinner oss i de norra och centrala delarna av Kina, där det lever människor som är ättlingar till olika turkiska och, framför allt, mongoliska folkgrupper. Flertalet är buddhister, men islam präglar vissa områden. Qinghai gränsar till Tibet och Xinjiang. Gansu ligger nästan exakt i mitten av mittens rike.

Skivan har dock problem. Det är nästan enbart vokalmusik. Mest a cappella, ibland en grupp människor som sjunger. Varför detta fokus på vokalmusik? Texterna finns översatta i cd-häftet, men det blir tjatigt, trots att man givetvis kan höra skillnader i språk och tonfall. Det är sammanlagt 46 korta sånger. Inspelningarna, som gjorts 2013, känns dessutom artificiella, ibland hörs ekon i den kliniska studio(?)miljön. Jag saknar värme och ett naturligt djup i soundet.

En viktig dokumentation, men upplägget har stora brister. Hela grejen med Naxos är att det ska vara billigt, men jag hade mycket hellre hört musiken som en del av en större kontext, i en bok, med ett mer ordentligt text- och bildmaterial, och med fler musikstilar. 

Annonser