Skivrecension

Folk fra Follo
Upptecknad musik och förnyad

Tomasgård & Reistad

Folk fra Follo

Skivbolag: Heilo
Format: CD/DL
Recenserad av: Gunder Wåhlberg 
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Att lära känna den norska folkmusiken innebär ofta att söka sig ut i landets regioner där spelmanstraditionerna sedan gammalt är väl förankrade med specifika kännetecken och stabil bakgrund. Den nya skivan Folk fra Follo visar att alla regioner dock inte haft en sådan folkmusikaliskt rik tradition att ösa ur och därför inte blivit bärande. 

Folkmusiken i bygderna Østfold och Akershus har genom tiderna saknat muntlig vidareföring liksom arkivinspelningar och har inte fått jämförelsevis samma uppmärksamhet. Däremot har notkunniga utövare tidigt insett vikten av att göra uppteckningar av låtarna. Så har notböcker räddat det gamla låtmaterialet i regionen, särskilt tiden 1750-1960, och kunnat få musiken att fortleva.

Genom dessa gamla spelmansböcker har fiolspelaren Marianne Tomasgård och Åsmund Reistad på gitarrer nu kunnat lyfta fram de lokala dans- och musiktraditionerna från den tiden, såväl bondesamhällets som överklassens. Uppteckningarna är tidsmarkörer och vi får inblick i hur folk dansat förr i tiden. Menuetter i finfolkets salar, springdans och runddanser hemma i stugorna. I sitt urval av låtar har Folk fra Follo tagit sig konstnärliga friheter och anpassar en del av materialet till stilideal möjliga att tillämpa i modern tid. Som hängivna folkmusiker bjuder de på en dansant folkmusik som sveper in oss i en svängande tidsupplevelse.


Fler recensioner

Annonser