! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Djupdyk i en Vestlandstradition

Britt Pernille Frøholm

Fokhaugen

Skivbolag: Kviven Records
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Många erfarna spelmän nöjer sig inte med allmänspel utan har ett utforskande förhållningssätt till den traditionella musik de vill spela. I vilken lokal miljö har musiken växt fram och hur har slåttarna där en gång spelats och fortlevt vid sidan av allfarvägarna? Vilka impulser ger en äldre speltradition till nutidens spelmän? På flera av sina skivor har den norska hardingspelmannen Britt Pernille Frøholm fördjupat sig i den slåttetradition som tidigt växte fram i samhällena runt om i norska Nordfjord. 

På sin nya cd gör hon som solospelman ett brett svep inom den Kjellstad-tradition som följt henne sedan uppväxten, i en trakt dit spelmän drogs för att lära sig slåttar. Ett geografiskt område där ett spektrum av spelstilar växer fram. Bland annat i materialet efter Ola, Ivar och Per Kjellstad, alla  födda under 1800-talet. 

Frøholms hemkänsla i musiken efter dessa och andra lokala föregångare ger hennes spel en oemotståndlig, varm lyster. I hennes slåttespel finns en lyrisk dimension blandad med den mängd av spelformer som kännetecknar olika traditioner i området. Hon innesluter sig i historiken bakom denna hemlandsmusik som hon till fullo har gjort till sin. Nordlandsmusiken fortlever i hennes omvårdnad med sådan styrka att även hennes texter om musiken och utövarna blir till levande skildringar av den musikepok hon vill föra vidare. 

Annonser