! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzig lek Lira Gillar

Gretchen Parlato

Flor

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 5 mar 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gretchen Parlato är en amerikansk jazzsångerska som på sin sjätte soloskiva visar sig vara lika brasiliansk som amerikansk. Men egentligen är det fel att begränsa beskrivningen till amerikansk eller brasiliansk eftersom skivan är så mångsidig att jazz och Brasilien bara är två av många kryddor i en ganska fantastisk musikalisk sallad. 

Parlato har olika solistgäster på de flesta av plattans spår och det är färgstarka instrumentalister som hade kunnat göra att skivans huvudartist försvann om det inte vore för att Gretchen Parlato har så mycket uttryck och färg i sig själv. Och att hon kan möta upp och leka med till exempel den otrolige Airto Moreira när han börjar blanda sina percussionljud med vokalhärmning av en samba-orkester – det gör att man osökt kommer att tänka på Moreiras musikaliska partner under många år, sångerskan Flora Purim. 

Men det är bara ett av många exempel på skivan. Gretchen Parlato hoppar mellan olika genrer och stämningslägen med en musikalisk vighet som är mycket sällsynt. Skivan kunde lätt vara en del av en modern instruktion i bred jazzutbildning för sångare. Gretchen Parlato är en unik och stark sångerska, det är mycket ovanligt med så här bred och samtidigt djup talang i dagens musik.

Annonser