! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Flamenco-handbok Lira Gillar

Jens Viggo Fjord

Flamenco – Dans, musik og passion

Skivbolag: Turbine.dk
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 19 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jens Viggo Fjord är en dansk gitarrist som under mer än trettio år spelat flamenco. Hans fascination för denna kultur har under några år manifesterats i studier i flamencologi vid universitetet i Sevilla, och hans djupa kunskaper om flamenco har nu omsatts i en fantastisk bok som täcker in de flesta aspekter av ämnet.

Jens Viggo har tidigare utgivit en samling av flamencosångtexter där han redogjort för olika genrer inom flamencosången och även översatt texterna, en bok jag haft mycket nöje av under många år. Men det aktuella projektet är så mycket större och det gläder mig att han lyckats så väl med det.

Tidigare fanns i Norden bara Barbro Thiel-Cramérs bok om flamenco från 1990 som hade ett liknande upplägg, men som motsvarar mindre än hälften av Jens Viggos bok i omfattning. Eftersom Thiel-Cramérs bok dessutom är trettio år gammal och numera svår att finna även i antikvariat, så är det ett gott tips att satsa på Jens Viggo Fjords bok om man vill läsa om flamenco.

Visst, om man läser spanska så finns det alternativ som kan matcha den danska boken, men Jens Viggo skriver förutom genomgången av dagens (och historiens) flamenco också om hur det är att som nordbo dyka in i denna så annorlunda kultur.

Jens Viggo Fjord har en stor talang i sitt skrivande, han klarar av att förmedla de svårbeskrivna momenten i flamencon, han finner ord för de magiska ögonblicken och momenten i flamencon med en självklarhet och samtidigt en naturlig poesi, så som det krävs för att just förmedla det svårbeskrivna i denna kultur – det som man annars bara kan förstå om man var med just där och då! Det gör att boken är svår att lägga från sig trots att den har en tydlig struktur och pedagogik.

Jag kan rekommendera denna bok varmt för alla som har minsta intresse för flamenco, den kommer att hjälpa alla läsare att förstå så mycket mer av flamencons mysterium och den kommer att vägleda till de främsta artisterna, eller varför inte som en guidebok vid en resa i flamencons hemland?

Annonser