! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Strängjazz

Florian Willeitner

First strings on Mars

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Mats Palmquist
Publicerad: 26 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Först och främst i denna triokonstellation av strängaspelare står Florian Willeitner, en ung violinist från Passau i södra Tyskland, ekvilibrist också på andra stränginstrument som mandolin och som även sjunger en smula på denna annars mest instrumentala platta. Med sig har han Igmar Jenner, också han violinist par excellence, från Graz i Österrike. Trion fulländas av kontrabasisten Georg Breinschmid från Wien, där han länge hade en fast anställning i den filharmoniska orkestern. 

Så detta är en essens av centraleuropeisk musikkultur. Tillsammans spelar de mestadels egen musik blandad med standardlåtar som Stings Fragile och Stephen Fosters Jeanie with the light brown hair. Jo, det är förbaskat duktigt mest hela tiden, dessutom har man slängt in en liveinspelning för att få lite publik stämning. 

Ja, det svänger så in i norden och det går så fort ibland att jag som lyssnare inte riktigt hänger med i dessa svängar. Roligt, javisst, det finns mycket humor här. Men också lite tröttsamt när det blir mer uppvisning än substans i musiken. Men vilket liveband detta måste vara!

Annonser