Skivrecension

First step
Bopjazz

Vid Šketa

First step

Skivbolag: Ajabu!
Format: DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

First step är den i Paris huserande slovenske trumpetaren Vid Šketas debut i eget namn. Detta fem låtar långa album klockar in på cirka fyrtio minuter och besitter nyskrivna jazzmelodier, rytmer och solon i 1950- och 60-talsanda. Det är tajt och lättsamt. Boptonerna flyter fram. Här finns sväng och ett behagligt flow.

Šketa har med sig trummisen Aleksi Heinola, basisten Nathan Francis, saxofonisten Sami Leponiemi och pianisten Mikael Jakobsson. Förutom studier vid musikkonservatoriet i Ljubljana, så har Šketa studerat vid Sibeliusakademin. Därav kopplingen till den finska jazzscenen och dess musiker.

Trots att ”helhet” ett kännemärke för detta album, vill jag ändå peka ut ett par utstickare. Den av Jakobsson skrivna titellåten: ett härligt lågmält driv och sväng som sätter standarden med en gång. Vidare den bossa-doftande Sempre (skriven av Francis) med sin underbart böljande melodi, med tillhörande härliga solon.

Som bandledare verkar Vid Šketa vara både tydlig och följsam. För denna solodebut kan ses som en banddebut. Det är ett album som andas musikalisk gemenskap. Riktigt bra.


Fler recensioner

Annonser