Skivrecension

First movement
Spretande jazzblandning

Gorm Askjær 
Secret Safari

First movement

Skivbolag: Jaeger Community Music
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den danska gitarristen och kompositören Gorm Askjær gillar utan tvekan att hämta inspiration från musik från en mängd olika källor – för att sedan ohämmat blanda dem lite hursomhelst. Det märktes till viss del på förra årets trioalbum Blodmånen og dig, och ännu mycket mer på nya skivan med Secret Safari, en heldansk kvintett med musiker på trumpet, sax, bas och trummor.

Askjær själv, som här spelar både gitarr och banjo, har skrivit alla sju låtarna, där det inledande titelspåret börjar som en klagande sorgmarsch, övergår via ett bassolo till diskreta toner från blåsarna för att sedan fasa ut helt. En struttande oldtime-banjo genomsyrar Something lurking under the front porch, medan The secret safari är en fjäderlätt ballad i moll. Här finns också den ombytliga Slow surf in cold Hawaii med sina referenser till spaghettiwestern, Dick Dale och Hanns Eisler, låten Three dances som skickar tankarna till Booker T & The MG’s och ett stycke baserat på Erik Saties Gymnopédie 1.

Att kalla musiken spretig är ett understatement, men den är också överraskande och klart underhållande på ett sällsamt sätt.

Annonser