Skivrecension

First flight to Tokyo – The lost 1961 Recordings
Upphittade jazzpärlor Lira Gillar

Art Blakey & The Jazz Messengers

First flight to Tokyo – The lost 1961 Recordings

Skivbolag: Blue Note 
Format: 2CD/2LP/DL
Recenserad av: Jan Anders Jatte Eriksson
Publicerad: 18 feb 2022

Dela den här recensionen:

Liveinspelningarna från Art Blakeys och Jazz Messengers konsert i Tokyo 1961 var försvunna i ett halvt sekel men återfanns mirakulöst 2017. Här får vi nu äntligen höra Blakeys mannar i långa versioner av idel kända låtar som Moanin’ och Blues march inför en entusiastisk publik. 

Och oj, vilket gäng; Wayne Shorters tenorsax, den 23-årige Lee Morgans trumpet, Bobby Timmons piano och Jymie Merritt på bas. Den 23 minuter långa Now’s the time inleder med ett fem minuters bombastiskt trumsolo, sedan generösa solon av Shorter, Morgan och Timmons. I A night in Tunisia exploderar det brådmogna geniet Lee Morgan i eruptiva sliriga stötar och i ’Round about midnight visar han upp sitt spröda, varierade och ömsinta balladspel. I Dat dere – känd i svensk version med Monica Zetterlund och text av Beppe Wolgers som Va e’ de – får Shorter sträcka ut i ett avspänt, lekfullt solo innan Morgan tar vid.

Messengers var en av de första moderna jazzgrupperna att besöka Japan. Ovationerna var överväldigande och överraskade bandet som lär ha gråtit störtfloder av lycka hela vägen hem till staterna. Till denna fina utgåva hör ett 50-sidigt häfte med unika bilder från turnén och intervjuer med förre Messengermusikanten Lou Donaldson och Wayne Shorter.


Fler recensioner

Annonser