! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik

Anders & Ingrid Säbb

Fiol & cittra

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Folkmusiksverige har legat tyst och stilla under pandemin. Överallt har ett elakt virus lagt en kall hand över sträng och bälgar. Det har varit var tyst som i en Bergman-film. Överallt har tystnaden rått …utom i Rättvik, i Vikarbyn, där Anders och Ingrid Säbb spelat in nationens första pentalogi, alltså fem samklingande ljudverk. 

Mer än tre hundra låtar ur deras repertoar av ”de minst spelade låtarna” i Rättvik. Hade han lagt till ”ofta spelade” så hade topplocket gått på cd-spelaren. Anders har tidigare givit ut en heptalogi, sju cd-skivor, med inspelningar av Börtas Hans. På en av cd-skivorna finns Anders och Ingrids egna kompositioner. Den tekniska kvaliteten är lite svajig ibland, men vem bryr sig? Inte jag. 

Anders far John var en av grundarna av Rättviks spelmanslag 1944 och Anders ligger bakom många av talangerna från Rättvik som kom under hans beskydd när han flyttade hem igen från Stockholm i slutet av 1980-talet. Anders är en hetsätares själ i en spelmans kropp så om du bara ska skaffa en skivutgåva i år så köp den här.

Annonser