! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Visa

Bernt-Olof Andersson & Lennart Östblom

Finnskogs-Lars visor

Skivbolag: Holmen Music
Recenserad av: Niclas Forsgren
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bernt-Olov Andersson är arbetarförfattaren och kulturskribenten som också skriver texter som gör sig bra som visor. Den här gången är det Lennart Östblom som tonsatt texterna och spelar alla instrument. Han står också för hela produktionsapparaten.

Finnskogs-Lars visor består av tio små noveller som låter oss träffa mormor Engla, vårdbiträdet Siv, radikala Liv och mjölnarens pojke som har nazistsympatier. Visan om Björnen vid Gällsjön, om romen Bogdan Nicoali som lurats till bärplockning, är en stark berättelse om vänskap över språk- och klassbarriärer. Medan Jonny Fager och Drömkvinnan visar på smart, tragikomisk humor från Anderssons penna.

Trots alla fina personporträtt så kanske det ändå är skogen och dess omgivning som är skivans huvudperson. Det är en hyllning till skogen, naturen, landet och människorna bortom staden. I avslutningsspåret Finnskogs-Lars funderingar får stadsbornas sätt att leva en rejäl käftsmäll, fast med glimten i ögat.

Multiinstrumentalisten Östblom färgar dessa berättelser med traditionella visinstrument men på ett variationsrikt sätt. Det finns en äkthet och ärlighet i framförandet som jag tycker mycket om. Det är visor som fastnar. Inte på något sätt nyskapande, men riktigt bra.

Annonser