! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mali-återkomst

Fatoumata Diawara

Fenfo

Skivbolag: Éme Bureau/Wagram
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 19 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under de sex år som passerat sedan maliska sångerskan Fatoumata Diawara släppte sitt debutalbum Fatou har hon hunnit bli ett etablerat namn inom afrikansk musik, även på ett internationellt plan. Hon har samarbetat med Gorillaz/Blur-mannen Damon Albarn, Led Zeppelin-legendaren John Paul Jones, Herbie Hancock, Snarky Puppy, kubanska pianisten Roberto Fonseca, Mali-kollegorna Amadou & Mariam och Oumou Sangaré  – och inte minst musikkollektivet Africa Express.
Nu kommer slutligen soloskiva nummer två. Fenfo – “något att berätta” – är en rätt stark uppföljare. Fatoumata Diawara har en röst som förmår hantera många olika stämningar och skiftningar, och åren som förflutit verkar har fått den att mogna och fördjupas.
Toumani Diabaté från debutalbumet har ersatts av hans koraspelande son Sidiki. Cellisten Vincent Ségal och franske rockstjärnan tillika gitarristen Matthieu Chedid är bara två av musikerna som hörs i det empatiska kompet där sävligt malisk musik möter afropop. I den avslutande Don do är just de två instrumentalisterna i centrum i ett av skivans mest påtagliga spår. För även om Fenfo är nog så imponerade är den även lite opersonlig på sina håll.

Annonser