Skivrecension

Färg och tid
Stjärnduo debuterar Lira Gillar

Ellika Frisell & Rafael Sida

Färg och tid

Skivbolag: Supertraditional
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Rafael Sida och Ellika Frisell har många år tillsammans både som musiker och privat, men detta är faktiskt deras första gemensamma duoskiva. Och det är sannerligen på tiden! 

”Musik är färg och tid” sade Päkkos Gustaf, en av Frisells läromästare, och duon visar att det i högsta grad är sant. Färgningarna i Ellika Frisells toner på fiol och viola är tydliga, och tiden innebär svänget. Det sväng som slagverksmästaren Rafael Sida skapar genom ett myller av skramlande metallinstrument, synkoper på trälådan cajón eller krukan udu, och kanske allra mest på trumset. 

När han i Köpmanpolskan lägger virveltrumslagen antingen precis före eller just efter tredje taktslaget, men aldrig exakt på det, gör det allt så mycket svängigare, och Sidas solospel känns som själva definitionen av hur polskor kan svänga. För att inte tala om cymbalspelet och trumvirvlarna i Blekingepolskan! Självklart sätter även Ellika Frisell sin prägel på musiken, inte bara genom melodispelet utan också med olika kluriga sätt att kompa.

Albumet innehåller fyra låtar av Frisell, de övriga åtta spåren är efter storspelmän som Päkkos Gustaf och Hjort Anders. Allihop är polskor, och Färg och tid visar därmed även upp hur oerhört mångsidig denna låtform är. Varenda låt har en egen karaktär, en egen puls, ett eget sväng.

Duon, som båda passerat 70-årsstrecket, stängde in sig i sin stuga och spelade in. Resultatet är en av de mest vitala och kreativa skivorna på länge, och Supertraditional visar återigen att det är ett av de mest spännande skivbolagen i landet. Alldeles lysande!


Fler recensioner

Annonser