Skivrecension

Färdas
Modern mångbottnad jazz Lira Gillar

Karolina Almgren

Färdas

Skivbolag: Oh Yeah Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Karolina Almgren, kanske mest känd som ena halvan av jazzpopduon Sisters of Invention, har på albumet Färdas komponerat åtta personliga låtar. Låtar med komponenter från jazzens många hörn. Vi kan höra storbandsanslag i låten Vemod, eller fusiontrådar i låten (med den intresseväckande titeln) 19.16.10.8. Det är den almgrenska blandning som man lätt hänförs av. Delar som ger en helhet. 

Trots flera olika sättningar (elva musiker) och tre olika inspelningsplatser, så hålls allt samman av Karolina Almgrens kompositioner, arrangemang och hennes medmusiker. Ypperligt och konstfullt gjort. Dock vill jag nog påstå att det är tack vare (inte trots allt) tidigare nämnda betingelser som skivan har en genuin klangbotten. Det finns en ”tillsammanshet” som på något sätt är märkbar. Samt noggrannhet och en koncentration som visar på kunskap och känsla. Det är som om Almgren har slagit upp ett källsprång där modern, melodiös och vemodig jazz flödar fram.

Färdas är en musikalisk reseskildring. Tankars strövande. Förflyttningar. Musikers möten längs jazzens skiftande vägar. En storartad skiva. 

PS. Även det härliga skivomslaget har Karolina Almgren skapat.


Fler recensioner

Annonser