! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Supereklektisk jazzverkstad

Jeff Ballard Fairgrounds

Fairgrounds

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Den virtuose trumslagaren […] är inte begränsad av konventioner,” skriver skivbolaget. Det där är ingen överdrift. Ballard, som tidigare hörts, och hörs, med folk som Pat Metheny, Chick Corea och Brad Mehldau, och Ray Charles, mind you, är en fribrytare i den rytmiska stratosfären.
Här är han och hans grupp inspelad live på turné på jorden, i Europa. Tre av skivans elva nummer är skrivna av respektive pianisten Kevin Hays, electronicadomptören Reid Anderson, och inhopparen och saxofonisten Chris Cheek. I övrigt är detta ett organiskt och mycket lyckosamt grupparbete av en samling musiker som delar Ballards vision: det gemensamma skapandet i rummet, den konstnärliga friheten i samma rum, den genrelösa resan utifrån vaga eller enkla grundstrukturer, öppenheten.
De mer forskningsartade ”låtarna” varvas med starka groovebaserade spår som The man’s gone med Lionel Loueke på funkig gitarr och ordlös sång och Pete Rende på Fender Rhodes, hela tiden med Ballards trummor pumpande, drivande.
Det är stundtals kakofoniskt, med melodifigurer som maskinartat upprepas bakom Cheek och likaså inhoppande saxofonisten Mark Turner, eller vem som nu väljer att stiga fram med en solistisk ambition. Det är roligt, experimentellt, svängigt, stökigt och stundtals helt underbart.

Annonser