Skivrecension

Face to face
Sydafrika möter Sverige

Vusi Mahlasela, Norman Zulu & Jive Connection

Face to face

Skivbolag: Strut
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Sydafrikanske sångaren Vusi Mahlasela har tidigare samarbetat med storheter som Taj Mahal, Angélique Kidjo och Gilberto Gil på sina skivor. Så anses han också vara en av Sydafrikas största sångare, och valdes ut att sjunga på ceremonin när Nelson Mandela blev folkvald president 1994.

Här presenteras ett välkommet arkivfynd från 2002 där Vusi Mahlasela, singer-songwritern Norman Zulu och Göteborgsbaserade jazz-soul-kollektivet Jive Connection gör gemensam sak. Länken mellan Mahlasela och Sverige är stark, och jag minns särskilt en varm sommarkväll för trettiotalet år sedan då Mahlasela och Jive Connection satte fyr på brandstationen på Brännö. Ja, åtminstone på publiken.

I Jive Connection finns flera namnkunniga namn. Gitarristen och basisten Stefan Bergman har vi kunnat höra i allt från Grammisvinnande folkmusikgruppen Den Fule via Haiti-inspirerade Simbi till Trio Samaras möten mellan nordisk och orientalisk tradition, medan trummisen Erik Bodin har en internationell karriär i bandet Little Dragon.

Det sydafrikanska i musiken möter här andra impulser. Låten Faceless people ekar av både afrobeatkungen Fela Kuti och soulmästaren Curtis Mayfield (jag hör lite Superfly). Face to face och Roots har dubbigt reggae-aktig stil. Umzala startar med rytmer som inte ligger så långt från go-go-funken från Washington DC:s 1980-tal., fast efter ett tag är det mer som nyss nämnde Mayfield i sydafrikansk tappning med jazzigt piano.

Ja, all musik hänger ju ihop på något vis. Men det synes nästan lite profetiskt att det skulle komma att bli gamle Stonefunkers-gitarristen Torsten ”Topsteen” Larsson som på en smal budget spelade in och mixade dessa låtar som nu slutligen släpps ut i världen. Tur att han hade kvar dem i garaget!


Fler recensioner

Annonser