Skivrecension

Extension II
Allvarsamt sväng

The Groove

Extension II

Skivbolag: Imogena
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 17 sep 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kjell Janssons trio The Groove är tillbaks med sin fjärde skiva sedan 2012. Jansson hör sedan sent 1960-tal till den svenska jazzens främsta, en basist och bandledare som med samma höga kvalitet spelat med alla från Chet Baker och Dexter Gordon till Gilbert Holmström och Totta Näslund och varit rytmiskt nav i en uppsjö grupper.

Här har Jansson, saxofonisten Björn Cedergren och trummisen Anders Kjellberg bjudit in fyra gäster till en ganska yvig session som trots allt håller samman. Det är valsång med dottern Stina Jansson på fiol och sång, det är öppna improvisationer av trion, mycket vackra tonsättningar av Nils Ferlins Ljug mig (en saga) och I mörkret med sång av sonen Bror Gunnar Jansson och fiol av Stina Jansson och med improvisationer på klarinett av Cedergren. Stina Jansson sjunger också Kent Anderssons Kunde jag ge dig … 

Det genomgående temat här är vår planets framtid, och skivan tillägnas de engagerade människor som på olika sätt tar strid för miljö och människa.

Vanessa Liftig formulerar också detta budskap i ett spoken word-nummer där Janssons bas och Emma Augustssons cello skapar en ödesmättad fond som för tankarna till någon lamenterande cellosats av Elgar eller Britten.

På det hela taget mer allvar än groove denna gång.

Annonser