Skivrecension

Everything in between
Okonventionell storbandsjazz

Anne Mette Iversen Norrbotten Big Band

Everything in between

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Danska basisten Anne Mette Iversen var 2016 ”composer in residence” hos det norrbottniska storbandet. Den här dubbeln samlar liveupptagningar från tre konserter i Luleå, Aarhus och Kalø, Rønde 2016-2017.
Iversen, verksam bland annat i Brooklyn och Berlin, använder en bred och rik stilpalett, musiken formar sig till något slags tondikt, ett fyrdelat program med ambition att representera fyra årstider.
Det är stor och ganska så självsäker musik, stundtals krävande att spela skulle jag gissa, med friformsartade partier, mjukare lyriska blåsarrangemang, lite urbana groove, lite swing och stunder av straight ahead-jazz. Ibland rytmiskt intrikat. Låter det spretigt? Det är det, men utan att falla isär. Iversen håller linjen trots allt. Hon är en skicklig hantverkare.
Här finns ett antal mycket fina solistiska prestationer i flera nummer, till exempel i det stycke jag direkt fäste mig vid, Mirrors on the sea. Jag tror att trumpetaren Bo Strandberg och altsaxofonisten Håkan Broström är ansvariga för åtminstone ett par av dessa.

Annonser