Skivrecension

Everyone’s too sad for everything
Konst- och kammarjazz Lira Gillar

Erik Dahl Ensemble

Everyone’s too sad for everything

Skivbolag: Svalka Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Pianisten Erik Dahl har med denna skiva skapat en stram och genomarbetad jazz. Finurligt komponerat och arrangerat. Vidare finns ett konst- och kammarmusikanslag i Dahls jazzgestaltning. Bland annat med harmonier som både lenar och skaver. Och där ensemblen (Erik Dahl – piano och elektronik; Anna Cochrane – fioler; Anna Malmström – klarinetter; Andreas Thurfjell – saxofoner och klarinett; Victor Reuter – kontrabas samt William Soovik – trummor) förefaller ha en bra balans mellan det kontrollerande och det fria.

Det strama visar sig genom att musiken inte är direkt – det krävs en koncentration i lyssnandet. Jag blir mer indirekt fångad. Dock bör det sägas att det strama inte ska likställas med tråkighet. Nej, det är spännande och intressant.

Ibland kan jag få vibbar av den kammarrock som en del belgiska band gjorde på 1970- och 80-talen. Där det anspråksfulla och allvarliga stod i första rummet. Everyone’s too sad for everything har just denna fördjupade, och lite mörka, ansats. Dock finns en liten ostyrig busighet i musiken – ett allvar med en glimt i ögat. Fascinerande och härligt!


Fler recensioner

Annonser