Skivrecension

Eventyrferd
Folkjazz

Camilla Hole Trio

Eventyrferd

Skivbolag: Taragot Sounds
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

På denna sin andra skiva har Camilla Hole Trio slagit sig samman med sångerskan och fiolspelaren Sigrid Moldestad och Torstein Slåen på elgitarr och banjo, och resultatet är svängiga, vackra, stökiga och smått galna tolkningar av norska folkmelodier. Sopransaxofonisten Hole kan studsa mellan finstämt och ösigt, Knut Kvifte Nesheim spelar både mjukt vispat trumset och betydligt tyngre sväng och dessutom snygga vibrafonstämmor, och kontrabasisten Egil Kalman dubblerar på modulärsynt (!) som står för en hel del bisarra ljud. Till detta kommer tjutande och skavande gitarrer och Moldestads betydligt mer traditionellt rotade röst och fiol.

Här finns stora ytterligheter. Avslutande Skikarusell börjar med knasiga elektroniska puttranden innan den glider över i ytterst lågmält melodispel, en vals är oerhört svängig, och i andra spår smälts vibrafonklanger spelade med stråke samman med uthållna, märkliga ljud från elgitarr och synt i rytmlösa utflykter. Vilken väg trion med gäster än ger sig ut på är det riktigt bra och väldigt spännande.

Alla låtar är traditionella men har fått nya titlar, som i vissa fall får en att verkligen undra vad som ligger bakom. Vad sägs om Den dagen han vart bortført av UFO? 


Fler recensioner

Annonser