Skivrecension

Etiam
Drömsk folkinspirerad instrumentalmusik Lira Gillar

Lisas

Etiam

Skivbolag: Gentle Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Eva Nikell
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

”Oj, vad annorlunda det här låter”, tänkte jag när jag lagt på plattan. ”Vad är det som spelar – en kyrkorgel …?” Nej, naturligtvis inte, det är ju dragspel och fiol/viola, med två Lisor, Lisa Långbacka och Lisa Rydberg. Dock, känslan av kyrkorgel lämnar mig inte, och det är ingen dålig fantasi. 

Musiken på Etiam är bedövande vacker, drömsk, meditativ. Stark ibland, men den drömska tonen försvinner aldrig. Det är ett helgjutet verk där jag har svårt att urskilja skarvarna mellan de olika sångerna, även om de finns antecknade på skivomslaget. Pauserna är oerhört korta, vilket ger intrycket av ett jämt flöde, musiken bara strömmar ur instrumenten. 

Merparten av materialet är komponerat av Långbacka och Rydberg, men det finns två stycken av Henry Purcell, den brittiske 1600-talskompositören, som här har arrangerats om som svenska folkvisor. Det passar hans musik mycket bra.

Titellåten – Etiam – är latin för ”pågående” eller ”vid sidan om”, ”ävensom”, ett ord med många olika betydelser. Lisorna använder ordet för att betona att allt inte är svart eller vitt, det finns nyanser, olikheter och även ett flöde, ett continuum. Deras sätt att framföra dragspels- och fiolmusiken är ett exempel på det.


Fler recensioner

Annonser