! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Återutgivna fältinspelningar Lira Gillar

Diverse artister

Ethiopian urban and tribal music: Mindanoo mistiru / Gold from wax

Skivbolag: Sub Rosa
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 17 okt 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Ragnar Johnson och Ralph Harrisson reste till Etiopien för att spela in traditionell musik sommaren 1971 var Haile Selassie fortfarande vid makten. Musiklivet frodades i Addis Abeba – många av de tongivande ethiojazzlåtarna gjordes under den här tiden. Inspelningarna, som gavs ut på två separata skivor på Lyrichord 1972 (och via Rounder på cd i slutet av 1990-talet), är klassiska i sitt slag, tillsammans med musikantropologen Jean Jenkins etiopiska inspelningar från ungefär samma tid. En annan skiva, Musiques éthiopiennes (Ocora), gavs också ut med delvis samma material som på de två Lyrichord-albumen som Sub Rosa nu återutger som en dubbel.
De två skivorna är inte tematiska utan blandar liknande musik, kompletterar varandra så perfekt att de ges ut tillsammans. Som så ofta när det gäller fältinspelningar lyfts olika folkgruppers traditioner fram, så även här med afarernas musik (magiska flöjter och suggestiva ritualer med sång och handklapp) och fascinerande musik från andra regioner, både i södra och norra Etiopien. En mix av kollektiv sång och intima inspelningar med flöjter och stränginstrument.
Ovanligt i sammanhanget med så mycket urban musik, där landsbygdens traditioner dras in i stadens myller. Låtar från en tej beit (ölhak), ett par spår med gatu­musikern Jigsaw och hypnotiska sånger av Deftene Belete Mengesh – hymner med lugn röst och skorrande masenko – och Mary Armeede, poet, som spelar krar och sjunger långa komplexa texter.

Annonser