! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brassjazz med etiopisk färg

Large Unit Fendika

Ethiobraz

Skivbolag: PNL Records
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Inspirerad av den musik han anammat på resor till Etiopien och Brasilien förstärkte den oerhört produktive trumslagaren Paal Nilssen-Love för ett par år sedan sitt band Large Unit med den etiopiska sång- och dansensemblen Fendika, två brasilianska slagverkare samt gitarristen Terrie Hessels (från The Ex). Resultatet blev en kulturmix utmynnande i ett färgsprakande och synnerligen dansfrämjande framträdande på Molde jazzfestival 2018, som nu fångats på skiva.
Åtta av de tio spåren är baserade på traditionella sånger, de flesta av dem med etiopiska rötter, vilket gör referenser till den förträffliga skivserien Éthiopiques (på Buda Musique) högst tillämpbara. Detta samtidigt som de skandinaviska musikerna i Large Unit, däribland Per-Åke Holmlander och Mats Äleklint, inte sällan hemfaller åt frijazz och impro.
Inledningen är försiktigt lågmäld, med endast sång och stränginstrument, men blommar i mitten av skivan ut i de tre fyrverkerierna Fluku, Gue och Shellele, som resulterar i högoktanig ethiojazz med pumpande riff, extatiskt brassande och utrymme för spräck från såväl saxofon och trombon som gitarr.

Annonser