Skivrecension

Eternal spring
Klassjazz

Johan Borgström Sextett

Eternal spring

Skivbolag: Nilento Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För tjugotvå år sedan fick Johan Borgström Rikskonserters och Caprice Records numera nedlagda Jazz i Sverige-utmärkelse. I detta ingick turné och platta; Smile and be serious hette Borgströms bidrag på vilken bland andra trumpetaren Staffan Svensson och trumslagaren Göran Kroon spelade. 

Den lätta air av Weather Report som vilar över den skivan har kvar en del av sin hemvist på Borgströms nya  Eternal spring där Kroon är tillbaka tillsammans med en av Sveriges finaste pianister: Anders Persson. Öppningslåten Balloon är dedikerad ”To Wayne” och jag har svårt att se att det inte handlar om Shorter som, liksom Borgström, har ett särdeles gott öga till sopransaxen, ett rörblås som det inte är alldeles lätt att sköta korten rätt med. 

Men Borgström kan sina saker. Det kan även den övriga sextetten som vet att få till ett lagom bakåtlutat groove. Basisten Olli Rantala, gitarristen Erik Weisglas och slagverkaren Michael Andersson fullbordar. 

Vilken svensk pianist är väl bättre satt att hylla Chick Corea än Anders Persson, och som han gör det i Chica Española. En låt med Borgström på tenorsax. Floating med Weisglas fina solo är en annan av plattans favoriter, liksom titelspåret Eternal spring, två låtar där Borgström också visar sitt högt utvecklade sinne för vackra melodier. Stort plus också till Nilento Studios Joar Hallgren och Lars Nilsson vars inspelning ställer instrumenten i förklarat ljus.

Annonser