! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modernt indiskt

Khuljit Bhamra

Essence of raga tala

Skivbolag: Arc Music/Naxos
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Khuljit Bhamra är en mångsidig indisk musiker vars huvudinstrument är tablas, men han är nog mer känd som producent inom den brittiska bhangra-traditionen av modern indisk-influerad musik. En speciell finess som jag gillar med Bhamra är att han inte nöjer sig med de vanliga två trummorna utan har flera set så att han kan stämma dem till alla toner i den raga han ska spela. Överhuvudtaget är Khuljit Bhamra en sökare som också kan omsätta sina upptäckter i populär musik. Han vill också försöka göra indisk musik mer lättillgänglig. 

Många utmärkelser har han fått, och hans skivor säljer dessutom bra. På denna nya skiva i eget namn har han många fantastiska gästmusiker vilket ger varje spår ett nytt solistsound med olika instrument i fokus. Raga är ju den indiska ungefärliga motsvarigheten till västvärldens tonart eller skala, och tala motsvarar närmast taktart eller rytmik. 

Det är åtta olika ragor och ett antal olika talas som man får uppleva på denna mycket intressanta skiva. En spännande och svävande upplevelse får man som lyssnare, samtidigt som Khuljit Bhamra visar upp en stor bit av bredden inom modern indisk instrumentell musik av i dag.

Annonser