Skivrecension

Escape that
Personlig folkpop Lira Gillar

Sam Sweeney

Escape that

Skivbolag: Hudson
Format: CD/DL
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Sam Sweeney är en av Storbritanniens främsta unga fiolspelare, känd från grupperna Bellowhead och Leveret. Efter två album och en ep under eget namn, huvudsakligen med tolkningar av traditionella melodier, kommer så Sweeneys första album med enbart egna kompositioner.

Komponerandet skedde under lockdown, på vinden, med gitarr och synt (utan fiol). Ackordföljder och melodier improviserades fram. Allt spelades in och lyssnades igenom. Intressanta strofer sparades, sammanfogades, arbetades om till dansmusik. För att slutligen översättas tillbaka till fiolen. Över tjugo låtar skapades av vilka elva finns med på Escape that.

Melodierna har hämtat inspiration från allehanda influenser, både gamla och samtida. Inte minst popmusiken från Sweeneys uppväxt. Men också minimalism och folkmusik med stadiga rötter. Sextondelarna flödar och resultatet kan låta tufft och vackert på en och samma gång.

På sina tidigare soloalbum var Sweeney ensam, men här samarbetar han med ett gäng veritabla musiker: Jack Rutter (akustisk gitarr), Ben Nicholls (elbas, ståbas), Louis Campbell (gitarrer), Dave Mackay (klaviaturer), samt bidrar själv med fiol, gitarrer och synt.

En distad gitarr har en framträdande roll på flera spår, men Sweeneys fiol är trots allt fortfarande det centrala instrumentet. Hans spel är, trots den modernare inramningen, lika personligt och berörande som när han ensam tolkar traditionella låtar. Den enda skillnaden är egentligen att han har rufsat till musiken lite, med ett mycket lyckat resultat.


Fler recensioner

Annonser