Skivrecension

Erik Söderlind meets Jonny Ek
Soft-å-sväng-jazz

Erik Söderlind meets Jonny Ek

Erik Söderlind meets Jonny Ek

Skivbolag: Tengtones
Format: LP/DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson 
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Redan under de första sekunderna efter att nålen har landat på skivan så vet man vartåt det ska ta vägen. Kvintetten på denna skiva – pianisten Jonny Ek, gitarristen Erik Söderlind, basisten Tomas Sjödell och trumslagaren Jonas Bäckman – spelar väldigt traditionellt, och väldigt snyggt. Plattan startar med en svängig tretaktare (Old cat), och avslutas med en sångbar fyrtaktare (Mathilde). Däremellan finns det både ballader och stampa-takten-låtar. Det svävar och svänger.

 Klangen är underbart rund och mjuk. Som en skön insutten fåtölj, och en härlig kopp svart kaffe. Ja, det är välbekant – inget nytt under solen. Men. Det är just det som är grejen med denna typ av musik, och framför allt med denna kvintett. De är traditionen trogen. Snygg jazz – eller snyggjazz – som lenar i en bekymmersam värld.  

Låtarna är till mångt och mycket av så kallad standardkaraktär; idéer och inspiration från den amerikanska sångboken. Där de också öppnar inspirerande ljud- och tondörrar mot Rune Gustafsson, Bengt Hallberg och dylika musiker. Detta gäng visar på stor färdighet och känsla. En bra platta med stil!


Fler recensioner

Annonser