Skivrecension

En skog som är tom – Cornelis Vreeswijks osjungna sånger
Visor

Märk Väl

En skog som är tom – Cornelis Vreeswijks osjungna sånger

Skivbolag: BMA Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 16 sep 2022

Dela den här recensionen:

Gruppen Märk väl från Helsingborg har spelat Cornelis-låtar i tio år, nu ger de ut en egen platta. Bakom produktionen finns en av medlemmarna i gruppen, Björn Almquist, som även gjort musiken till de flesta av texterna.

Alla texter tillhör Cornelis Vreeswijk. Det är tretton spår med varierat innehåll, inte sällan aktuella samhällsberättelser, med både en uppmärksam nyfikenhet och en äkta och vaksam samhällskritik. Till detta små naturimpressioner och krogbesök som på Bellmans tid. Inte sällan möter man ordvändningar i just Bellmans stil, mer än en gång under lyssningen tänker jag på hans epistel nummer 81, Märk hur vår skugga. Det finns två ballader som fastnar – den känsliga om Gustav Adolf Anderssons jordafärd och den sofistikerade om en ytterst ovanlig, vanlig svensk, man.

Gruppen Märk Väl ger stor rättvisa åt orden, ofta med poetisk tyngd och de låter musiken föra in oss just där vi ska vara, i Cornelis-land. Bland musikerna märks särskilt nämnde Björn Almquist och de två sångarna Lars Göte Nilsson och Jan Boman.


Fler recensioner

Annonser