Skivrecension

Elva visor av Dan Andersson
Visor

Puch Magnus Olsson

Elva visor av Dan Andersson

Skivbolag: Comedia
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Dan Anderssons visor sätts i ett nytt ljus av lutspelaren och vissångaren Puch Magnus Olsson, en man som känt det Anderssonska kallet sedan länge. Moppemannen har redan pysslat en hel del med Anderssons gärning genom åren, inte minst som medlem i Dan Andersson-sällskapets styrelse.

Ihop med låtskrivaren och skarpe musikern Daniel Östersjö på viola, dragspel och sång (i eget namn aktuell med en skiva med Beppe Wolgers-tolkningar) presenterar han nu elva Dan Andersson-visor på en ny skiva. Därmed sällar sig duon till en namnstark skara svenska artister som tagit sin an Andersson på olika sätt, som Sofia Karlsson, Rolf Wikström och Staffan Hellstrand. Musikmässigt har de fått hjälp med tolkningarna av Thorstein Bergman, Ingrid Andersson, Gunde Johansson, Ragnar Ågren, Gunnar Turesson, Rolf A Nilsson och Sven Scholander.

Spelmannen, Omkring tiggarn i Luossa, Helgdagskväll i timmerkojan … Elva visor av Dan Andersson är en urstark visskiva med osentimentala, starka framföranden. De avskalade och folkmusikklingande tolkningarna och tonsättningarna  övertygar, liksom hela anslaget i övrigt. Ibland kommer jag att tänka på självaste Olle Adolphson.


Fler recensioner

Annonser