Skivrecension

Else och Holger på Glimmingehus
Berättande folkmusik

Grannar & Glimminge Sångare

Else och Holger på Glimmingehus

Skivbolag: Evolving Tradition
Format: CD/DL
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

En berättande skiva med sång och musik från föreställningen Else och Holger på Glimmingehus där sångarna ger oss historien om adelsmannen Holger Mogensen Rosencrantz (1652-1715) och Else Berete Nicolaidotter. Else var piga på Glimmingehus och blev gravid med Holger, en skandal på den här tiden. Vi får följa historien som följer, hur Holger bestämt nekar och det den 18 oktober 1698 hålls höstting i Järrestad i Skåne för att avgöra saken. 

Historien rullar på med sånger från både Danmark, Skåne och Småland. Trion Grannars saxofonist Pär Moberg har letat passande låtar med hjälp av Magnus Gustafsson på Smålands Musikarkiv. Några av spåren på skivan är En människas dagar är såsom gräset, Om alla bärj och dalar (en folkvisa från Hejby), Födslovåndor, Maj vöre välkommen (trad från Skåne). Kompositioner och arrangemang är av Pär Moberg.

Föreställningen hade premiär 2009 på Glimmingehus och har spelats tre gånger med olika sångare. 2022 var det nypremiär med trion Grannar och Glimminge Sångare, som är de som hörs på inspelningen. Ett fantastiskt fint jobb som tydligen planerats redan från 2006.

Grannar träffades då de bodde på samma gata i Malmö under studietiden på musikhögskolan, därav namnet. Pär Moberg hörs på sopransax, munspel och sång. Martin Eriksson pä kontrabas och sång, Jon Sirén på violin, viola och sång. De har tidigare gett ut två album.


Fler recensioner

Annonser